PENINGKATAN BISNIS UMKM BERBASIS PRODUK OLAHAN IKAN DI PERUMNAS POASIA KOTA KENDARI

Salwiyah Salwiyah, La Ode Abdul Rajab Nadia, Wa Ode Sitti Zubaydah, La Ode Alirman Afu, Abdullah Abdullah

Sari


Diversification of processed food products based on fishery raw materials for The Micro, small, and medium enterprises (MSMEs) at Perumnas Poasia, Kendari City is one of the efforts to diversify food products derived from fish on a business scale. The aim of this activity is to increase knowledge, skills and community welfare through making fisheries products diversification. The partners of this PKM activity are MSME businesses at Perumnas Poasia, Kendari City. The activity implementation method includes two stages, they are socialization and training in making products such as meatballs and nuggets.  It is hoped that MSME business actors can process local fish resources into food products that are more varied and attractive for consumption, and can improve community welfare through the production of diversified processed fish. This activity is important to increase the added value of products and the quantity of MSME products.


Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Agustini TW, Fahmi AS, Amalia U. 2006. Modul Diversifikasi Produk Perikanan. Teknologi Hasil Perikanan. Universitas Diponegoro.

Amin B, Nurrachmi I, Dewita D, Syahrul S, Nursyirwani N. 2019. Pemberdayaan Masyarakat melalui Alih Teknologi Pembuatan Makanan Berbasis Ikan Di Desa Bokor Kepulauan Meranti. Journal of Rural and Urban Community Empowerment.1(1):35–40.

Aslan L.M dan Nadia L.O.A.R. 2010. Potret Masyarakat Pesisir Sulawesi Tenggara. Unhalu Press. Kendari.

Fuad MAZ, 2019. Peningkatan Produksi Dan Pengembangan Industri Rumah Tangga (IRT) Ikan Asap di Desa Banyuurip Ujungpangkah-Gresik. J-Dinamika: Jurnal Pengabdian Masyarakat. 4(1): 50-57.

Huli LO, Nadia LMH, Piliana WO, Zubaydah WOS, Nyoman D, Novita D, Assidik F. 2020. Peningkatan pengetahuan dan keterampilan ibu nelayan desa tanjung tiram melalui program kemitraan masyarakat (PKM) pengolahan ikan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Ilmu Terapan. 2(1): 25-30.

Maylinda dan Sari. 2021. Optimalisasi Integrated Digital Marketing Dalam Strategi Pemasaran UMKM IMAGO RAW HONEY. Journal of Applied Business and Economics (JABE) Vol. 7 (4): 521-533.

Nadia L.M.H., Huli, L.O., Nadia, L.O.A.R., Nurmaladewi N. 2021. Pelatihan Pembuatan Bakso Ikan dan Nugget Ikan Pada Kelompok Nelayan Tahi Peotoroa Desa Puasana Kecamatan Moramo Utara Kabupaten Konawe Selatan Provinsi Sulawesi Tenggara. Marine Kreatif. 5(1: 18-24).

Nadia L.M.H., Nadia L.O.A.R., Huli L.O., Asnani. 2022. Pelatihan Pembuatan Ikan Asap Pada Kelompok Nelayan Samaturu Desa Lalonggasumeeto Kecamatan Lalonggasumeeto Kabupaten Konawe Provinsi Sulawesi Tenggara." Marine Kreatif 6.1 (2022): 46-51.

Nurbaya S, Utomo H, Suryanto B. 2020. Bimbingan dan Pelatihan Pembuatan Bakso dan Nugget bagi ibu-ibu Desa Porjun Sampang Madura. DHARMA: Jurnal Pengabdian Masyarakat. 1(2): 96-104.

Nadia L.O.A.R., Salwiyah, Piliana W.O., Hamzah M, dan Afyudi B. 2024. Model bisnis pengembangan produk unggulan mutiara di Kelurahan Palabusa Kota Baubau." Jurnal Sosial Ekonomi Perikanan 9.2: 121-132.

Salwiyah, Abdullah, Haya L.M.Y., Nadia L.O.A.R., Purnama M.F. 2023. PKMI Pemberdayaan Ibu-Ibu Warga Perumnas Poasia Melalui Diversifikasi Produk Berbasis Olahan Ikan Di Kota Kendari. Jurnal Pengabdian Meambo 2.2 (2023): 112-119.




DOI: https://doi.org/10.26418/binabahari.v4i2.113

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


 

BINA BAHARI ~ KARYA NYATA KERJA KITA 

Program Studi Ilmu Kelautan, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Tanjungpura
Jl. Prof. Dr. H. Hadari Nawawi
Pontianak 78124
Kalimantan Barat
Indonesia